24 Mayıs 2010 Pazartesi

Zindan Mağarası, Aksu, Isparta

 Zindan Mağarası, Aksu, Isparta
Isparta Aksu ilçesine 1 km. uzaklıkta, Aksu Çayı Vadisi içerisinde bulunan Zindan Mağarası 3.jeolojik zamanda oluşmuş, 765 m. uzunluğunda bir mağaradır. Mağaranın oldukça geniş girişinden sonra 12 m. uzunluğunda daralan bir koridora ve mağaranın diğer geniş bölümüne geçilmektedir. Mağaranın içerisinde yer altı deresinden kaynaklanan sular, sarkıt, dikit ve mağara incileri bulunmaktadır.

Geç Roma ve Bizans döneminde bu mağaranın ağzı kapatılmış ve bir çeşit sığınak veya gizli ibadet yeri olarak kullanılmıştır. Bizans kaynaklarında buradan Eurymedon açık hava mabedi olarak söz edilmiştir. Yarasaların toplu halde bulunduğu bu mağara turizm yönünden ziyarete açılınca yarasaların kaybolması gibi bir tehlike ile karşılaşılmıştır. Günümüzde Zindan Mağarası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Mağaranın ilk 300 metresi turizm amaçlı olarak aydınlatılmıştır.

Çay kıyısını takip eden ve daha yukarıdaki yaylalara giden yol Zindan Mağarasının önünden geçer. Otobüs dahil her türlü araçla bu yoldan Zindan Mağarasına ulaşılabilir.
Özellikleri: Zindan Mağarası’nın bulunduğu Göller Bölgesi Yöresi yurdumuzun en yoğun karstlaşmış alanlarından birisidir. Toplam Uzunluğu 765 m. olan mağara yatay ve yarı aktif bir mağaradır. Romalılardan bu yana bilinen ve kullanılan bir mağaradır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder