22 Mayıs 2010 Cumartesi

Hamsili Darı Ekmeği

hamsili darı ekmeği (giresun yöresi)


Malzemeler:
1 kg. darı (mısır) unu
1 su bardağı buğday unu
500 gr hamsi
1 çay kaşığı karabiber
1 demet maydanoz
5-6 tane yeşil nane
Tereyağ
Tuz
Hazırlanışı:

Darı (mısır) unu buğday unu ve tuz karıştırılarak kaynar su yardımıyla hamur haline getirilir. 40 dk mayalanması için bırakılır.
Hamsiler temizlenir. Kılçıkları çıkartılır. Kılçıkları çıkarılan hamsiler bol su ile yıkanır ve küçük parçalara ayrılır. Maydanozlar ve yeşil nane temizlenerek bol su ile yıkanır ve kıyılır.
Önceden yoğrulmuş ve mayalanmış hamurun içine kılçığı çıkarılmış ve parçalanmış hamsiler, ince kıyılmış maydanoz ve nane eklenerek karıştırılır. Tava ateşte iyice kızdırılır ve tereyağ ile yağlanır. Hamur tava içinde yayılarak her tarafı kızarıncaya dek pişirilir. Kapak yardımıyla ekmek çevrilir ve tava yeniden yağlanarak pişmeyen taraf tava üzerine gelecek şekilde ekmek tavaya yerleştirilir. Ekmeğin her tarafı kızardıktan sonra sıcak servis yapılır.
Hamsili ekmek sac üzerinde pişirilecekse eğer; sac tereyağ ile yağlanır ve sac üzerine darı (mısır) unu serpilir. Darı (mısır) ununun hafif kızarması beklenir. Darı (mısır) unu kızarmaya başladığında hamur saç üzerine üçgen şekiller verilerek yayılır ve kızarıncaya kadar pişirilir. Ekmek çevrilerek diğer tarafı da pişirilir ve sıcak servis yapılır.
darı (mısır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder