13 Mart 2011 Pazar

Mutfak ve Banyoyu Geniş Gösterecek Tüyolar

 

Geniş banyo ve mutfaklar her ev hanımının rüyası olsa da apartman kültürüyle bağdaştığı pek söylenemez. Siz de kutu gibi mutfak ve banyolardan sıkıldıysanız, işte bu mekânları genişletmenin püf noktaları...
Mutfak, özellikle ev hanımları için sadece yemek pişirilen yer değil. Bir yaşam alanı aynı zamanda. Kocaman, ferah bir mutfak hemen her kadının hayali olsa da, çoğu zaman bu pek mümkün olmuyor. Ya banyolar?.. Kapısı çekilmeyen, sürekli kullanılan bu alan, evin süsüdür adeta. Günümüzde geniş banyo-mutfak ikilisini apartmanlarda görmek pek mümkün değil maalesef. Burada 'Ele geçmezse istediğimiz, ne çare eldekini sevmeliyiz.' felsefesi devreye giriyor. Çok büyük mutfağa sahip olamayanlar için, küçük alanları geniş görünümlü ve kullannışlı hale getirmek mümkün. Bunun püf noktalarını Bağdaş Ahşap'ın mimarlarından Özcan Yavuz anlatıyor. 
***
Mutfağınız nasıl daha büyük görünür?
Evye-ocak-buzdolabı üçgenine dikkat: Bu üçlünün arasındaki çalışma üçgeni olabildiğince geniş olmalı. Ancak küçük mutfaklarda bu alan daralıyor. Evye-ocak-buzdolabı arası mesafe en az 60 santim olmalı.
Çekmece modülleri: Bu modüller ve dolaplar çok küçük olmamalı. İçleri abartmadan ama mümkün olduğunca geniş tutulmalı. 40 santimin altına düşmemek önemli.
Köşelerde kapaklı dolap yerine kiler: Köşe dönüşlerinde raylı kiler sepeti hem çok işinize yarar hem de açıp kapaması kapaklı dolaplara göre daha kolaydır.
Küçük ev aletlerinden kurtulun: Sık kullanmadığınız hiçbir aleti mutfağınızda barındırmayın. Bu hareket, alanınızı kısıtlamaktan başka bir işe yaramaz.
Ankastre mutfak ürünleri tercih edin: Ankastre ocak, fırın, buzdolabı ve bulaşık makinesi mutfağınıza tam bir uyum sağlayarak, daha büyük görünmesini sağlar.
Davlumbaz seçimi önemli: Küçük mutfaklarda yemek kokusu daha yoğun olur. Bu sebeple emiş gücü yüksek bir davlumbaz seçilmeli.
Dolaplarınız kolay silinebilir olsun: İnatçı yağ lekeleriyle boğuşmak istemiyorsanız PVC ve akrilüks gibi suni kapak ve parlak yüzeyli dolapları tercih edin.
Uçuşan perdelerden kaçının: Göz yoracak kadar desenli ve uçuş uçuş modellerden kaçınılmalı. Hem temizliği hem de kullanımı kolay olan stor veya katlanabilir Japon perdeler kullanılmalı.
Açılır-kapanır masa ve sandalyeler tercih sebebi: Katlanabilen masa ve sandalyeleri işiniz bittiğinde ortadan kaldırarak yerden tasarruf edebilirsiniz. Dilediğinizde masayı açarak tezgâh niyetine de kullanabilirsiniz.
Fayans, tezgâh ve dolaplarda koyu renklerden kaçının: Krem ve beyaz tonlarındaki dolap ve tezgâhlar mutfağınızı olduğundan geniş gösterir. Fayanslarda ise küçük mozaikler yerine büyük seramikleri, granit ve akrilik yüzeyleri tercih edebilirsiniz.
Geniş ve kaba kapılarınızdan kurtulun: Sürgülü veya akordeon kapılar size daha geniş bir hareket alanı sunacaktır.
***

Kullanışlı ve ferah banyolar için altın öneriler

Dolap, klozet ve küvette altın oranı es geçmeyin: Bu üç bölüm arasında 35-40 santim mesafe bulunmalı. Aksi takdirde karmaşık bir görüntü ortaya çıkar.
Banyo dolaplarınız hem şık hem kullanışlı olsun: Şampuan, deterjan ve havlu gibi ihtiyaçlarınızı karşılayacak derinlikte dolaplar kullanın. Küçük dolap ve çekmeceler, ortada kalan daha fazla eşya demektir.
Küvet yerine duşakabin: Birçok evde hiç kullanılmamasına rağmen jakuzi bulunuyor. Hem jakuzi hem de küvetten uzak durarak, duşakabin tercih etmeniz, banyonuzu daha geniş gösterir. Duşakabin seçiminizi daha şeffaf modellerden yana kullanın.
Aydınlatma önemli: Spotlar ya da şık avizelerle banyonuza bambaşka bir hava katabilirsiniz.
Renkte sınır yok: İyi aydınlatılmış bir banyoda renk seçeneği sonsuz. Açık veya koyu renklerden istediğinizi kullanabilirsiniz. Parlak seramikler ve rengarenk lavabolar, banyonuzu hareketlendirecektir.
Çamaşır makinesini başka bir alana taşıyın: Çamaşır makinesi zaten küçük olan banyonuzu iyice boğar. Evinizde kullanmadığınız, penceresiz ve karanlık odalara makinenizi taşıyarak alandan kazanabilirsiniz.
Banyo tezgâhındaki ıvır zıvırları kaldırın: Süs sabunları ve biblolar gibi gereksiz ayrıntılar hareket alanınızı daraltacağından, bunlardan bir an önce kurtulmaya bakın.



4 Mart 2011 tarihli Zaman gazetesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder