24 Nisan 2010 Cumartesi

Amasya Saraydüzü Kışla Binası



 












Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhuriyete giden yolda hazırladığı ilk yazılı belge olan Amasya Tamimi’nin kaleme alındığı Saraydüzü Kışlası’nın birebir aynısı olarak yeni yapılan komutanlık binası ışıklandırması ile geceleri göz kamaştırıyor.
12 Haziran 1919 tarihinde silah arkadaşları ile birlikte Amasya’ya gelen ve Amasyalıların da desteğini aldıktan sonra 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Tamimi’ni kaleme alan Mustafa Kemal Atatürk’ün tamimi yazdığı ve çalışmalarını yürüttüğü Saraydüzü Kışlası komutanlık binasının 1944 yılında meydana gelen toprak kayması sonucu yıkılmasından sonra, aslının aynısı Künç Köprü mevkisinde yapılarak 2007 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.

Çevre düzenleme çalışmaları devam eden Saraydüzü Kışlası Kültür Merkezi binasına yapılan ışıklandırma sonrasında kışla binası geceleri göz kamaştırıyor. Binanın ışıklandırmasının Yeşilırmak üzerinde oluşturduğu yakamoz görüntüyü daha da muhteşem bir hale getirirken, kültür merkezi olarak hazırlanan ve sergi salonları ile konferans salonlarının bulunduğu binanın içerisinde oluşturulacak Milli Mücadele Müzesi’nde 12 Haziran 1919′da Atatürk’ü Amasya girişinde karşılayan Müftü Hacı Hafız Tevfik Efendi, Abdurrahman Kamil Efendi, Mutasarrıf Vekili Mustafa Bey, Topçuzade Mustafa Bey, Miralayzade Hamdi Bey, 5. Kafkas Fırka Komutanı Cemil Cahit Bey, Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Amasya’ya gelen Erkan-ı Harbiye Reisi Kazım Bey, Sıhhiye Müfettişi Miralay İbrahim Tali Bey, Erkan-ı Harbiye Kaymakamı Arif Bey, Erkan-ı Harbiye Binbaşı Hüsrev Bey, Sıhhiye Müfettişi Muavini Binbaşı Refik Bey ve Amasya Tamimi’ni hazırlayan 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, eski Bahriye Nazırı Hüseyin Rauf Bey ve 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa’nın balmumu heykelleri sergilenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder