15 Nisan 2010 Perşembe

Kaslanmaya Yardımcı Olan 10 Yiyecek

Kaslarınızı güçlendirmek ve üzerine yenilerini inşa etmek için et haricinde faydalanabileceğiniz daha pek çok yiyecek var. Şimdi hangileri olduğunu öğrenelim.

1- Uskumru

Antrenman sonrasında proteinin parçalanma sürecini azaltan omega 3 yönünden oldukça zengindir. Bu gerçekten önemli… Zira kas inşa edebilmek için vücudunuz eski proteini parçalamadan önce davranıp yeni protein depolamanız gerekir.

2- Ananas

İçeriğindeki protein sindiren bromelein enzimi sayesinde antrenman sonrası kas ve doku iltihaplanmalarını azaltmada çok başarılıdır. Bu sayede kas ağrılarını yok ederek sonraki antrenmanda daha yüksek performans sergilemenizi sağlar.

3- Zeytinyağı

Zeytinyağının içerisindeki doymamış yağlar antrenman sonrasında kasların parçalanmasının önüne geçer. Tıpkı uskumru gibi.

4- Kivi

Egzersiz sırasında artan oksijen tüketimi, vücudun normalden fazla serbest radikal üretmesine yol açar. Hücreleri tahrip eden bu serbest radikalleri yok etmenin etkili yollarından biri antioksidan özelliğine sahip C vitamini almaktır. Ortalama büyüklükteki bir kivide ise bu serbest radikal düşmanı vitaminden 74 miligram (yani günlük ihtiyacınız olan miktar) bulunuyor.

5- Salatalık

İçeriğindeki silika, bağ dokusu, kıkırdak ve enlemlerin çevresindeki zar için gerekli bir mineraldir. Ayrıca damarları genişleterek kan akışını hızlandırır. Bu sayede kaslanırız, antrenman sonrası daha iyi beslenir.

6- Hindi

Tavuğun tahtına geçen bu kuşta, kas glutamin isimli amino asit bulunuyor. Glutaminin büyüme hormonu salgılamasına yardımcı olduğunu söylesek, önemi yeterince anlaşılır herhalde.

7- Tahin

Susam tohumlarından yapılan tahin çinkoyla yüklüdür. Bu mineral ise erkeklik hormonu testosteron ve sperm üretimine katkıda bulunur.

8- Brokoli

Hemen yüzünüzü buruşturmayın. Bu küçük bonzai ağaçları harika bir C vitamini deposu. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırması, egzersiz öncesi ya da sonrası alınan yüksek dozda C vitamininin kas ağrısını azalttığını söylüyor. Hafifçe buharda pişirmeniz yeterli.

9- Yumurta

Kas inşası ve onarımındaki temel aminoasitleri barındırmasının yanı sıra yumurtanın sarısı, sağlıklı kas dokusu içi ihtiyaç duyulan yüksek miktarda D vitamini içeriyor.

10- Zencefil

Kas sertliklerini önlemek için yemeklerinizi zencefil ile canlandırın. Zencefilin kas ağrılarını hafifletmede aspirinden daha etkili olduğu söyleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder