3 Haziran 2010 Perşembe

Matbah-ı Âmire


Matbah-ı Âmire (Saray Mutfakları) sarayın önemli bölümlerindendir. Bazı mutfaklar 15. yüzyılda inşa edildi. Mutfaklar Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişletilmiştir, ama 1574 yılında çkan yangın sonucu büyük zarar görmüştür. Yangından sonra mutfaklar Mimar Sinan tarafından onarılmıştır.
8 bölümden oluşan mutfakta her bölümün ayrı ocağı, ayrı fırını ve farklı uzmanlık alanları olan aşçı ve yamakları bulunur. 16. yüzyılda Saray mutfağında, hamurcular, simitçiler, pilavcılar, kebapçılar, kuşhaneciler, sebzeciler ve tatlıcılardan oluşan 60 kişilik aşçılar grubu ve 200 yamak çalışırdı. Başlarında ise üst rütbeli bir görevli olarak Aşçıbaşı yer alırdı. Matbah-ı Âmire mutfaklarla birlikte içinde sebzehane, kiler, kasap işletmesi gibi birçok kuruluşu barındırırdı. Saray mutfakları ikisi helvaheneye ait olmak üzere 10 gözden oluşuyordu. Bütün bu mutfaklar, sarayın Birun kısmında ikinci avlunun sağ tarafında inşa edilmişti.
Padişah ayrıca Enderun kısmında bulunan ve usta aşçıların hizmet ettiği Kuşhâne ismi verilen özel mutfaktan da yararlanıyordu. Padişahtan en aşağı saray görevlisine kadar herkesin yemekleri bu mutfaklarda pişerdi.Saray mutfaklarında her gün kadın ve erkek 4-5 bin kişiyi doyuracak kadar yemek hazırlanırdı.Pişirilen yemekler sadece saray halkına vaerilmez dışardan Divan-ı Hümayuna dilekçe vermeye gelen her dil ve dinden tebaya davacılara ve şahitlerede yemek ikram edilirdi.
Günümüzde müze teşhir salonları haline getirilmiş mutfaklarda, Çin ve Japon porselenleri ve Helvahane kısmında Osmanlı Bakır koleksiyonu sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder