15 Nisan 2010 Perşembe

Yakıttan nasıl tasarruf ederiz?

  Motorlu taşıtlarda normalin üstünde ve normal olmayan ölçülerde benzin harcaması iki ana kaynaktan meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi aracın kendisinden kaynaklanan gereksiz harcamalar, diğeri ise sürücüden kaynaklanan gereksiz harcamalardır.
Araçlardan kaynaklanan gereksiz harcamalar nelerdir?

 - Şasi,motor gibi aksamlar dikkatli ve muntazam yağlanmalıdır. Aksi halde yağsızlıktan dolayı sürtünme artacağından güç düşecek, parçalar çabuk aşınacak, bunlar da benzin tüketiminin artmasına sebep olacaktır.

 - Bujilerin ayarsız, bozuk ve pis oluşu her 10 litrede 1 litre fazla benzin sarfiyatına sebep olur.

 - Karbüratörün ayarsız ve pis oluşu, jikle kelebeğinin iyi açılıp kapanmayışı, spiral hortum içindeki çelik telin tutukluluk yapması, keza el gazının aynı şartlarda bulunması benzin sarfiyatını artırır.

 - Motorun elektrik ihtiyacını karşılayan malzeme ile bunun motora iletisini sağlayan aksamlardaki bozukluklar verimi düşürür benzin sarfiyatını arttırır.

 - Debriyaj kaydırması, hava filtresinin tıkalı olması, soğutma sisteminin normal olmayışı yakıt sarfiyatını artırır.

Sürücüden kaynaklanan gereksiz harcamalar nelerdir?

 - Alçak vitesle seyretmek, şehir içinde seyrederken trafik ışıklarında ve sıkışık trafikte motoru durdurup çalıştırma ve kalkışlarda gaz pedalına gereğinden fazla basma ve pompalama.

 - Aniden hızlanmak gereksiz yere gaza ve frene gereğinden fazla basmak, motoru çalıştırırken marşa gereğinden fazla basarak motoru boğmak, yakıt sisteminde oluşan sızdırma %50′ye kadar varan benzin sarfiyatına yol açar.

 - Fren ayarlarının bozuk, yağlamanın yetersiz olması, yüksek hızla gidilmesi, taşıtın düşük vitesle seyretmesi benzin tüketimini arttırır.

Dikkat edilmesi gereken 20 kural ……
benzin_tasarrufu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder