24 Nisan 2011 Pazar

Milli Güreşçi Adil Candemir








Türk güreşinde gerek güreşçiliği gerek ise yetiştirdiği başarılı sporcularla anılan önemli isimlerden birisidir Adil Candemir. Nüfus cüzdanına göre 1330, kendi anlatımına göre 1326 yılında Amasya’nın Gümüşhacıköy kazasının Hamamözü nahiyesinde dünyaya geldi. Tüm fertleri güreş sporuna yatkın olan kalabalık bir ailenin (7 kardeş) 3.cü çocuğudur. Erkek kardeşlerinin tümü güreşmiş olmakla birlikte güreşi meslek edinip sürdüren Adil Candemir olmuştur.


Çok genç yaşta ve orta sıklet sayılabilecek 75-80 kiloluk cüssesine rağmen başpehlivan olmuş ve senelerce yenilmeden başpehlivanlığını sürdürmüştür. Minder güreşine uzak kaldığı için 1936 olimpiyatlarına katılamamıştır. 1937 yılından sonra minder güreşine başlamışsa da 1939 yılında başlayan 2. Dünya Savaşı nedeniyle tüm sportif faaliyetlerin durmuş olması onu en faal döneminde dünya güreş minderinden uzaklaştırmıştır.

1945 yılından sonra artık 35 yaşına gelmiş olan Adil Candemir Milli Takımın en tecrübeli elemanı ve ağabeyidir. O dönemde Türk Güreş Milli Takımı’nın ağır sıklet güreşçisi olmaması nedeniyle 87 kiloluk ağırlığına rağmen antrenörleri tarafından sürekli ağır sıklette güreştirilmiştir. Bu nedenle Adil Candemir çok uzun süren sporculuk hayatında layık olduğu madalyalara kavuşamamış değerli bir sporcu tevazu, fedakârlık, azim ve dürüstlük gibi özelliklere sahip örnek bir insan olarak spora ölünceye dek hizmet etmiştir.
Sporculuk hayatında kazanamadığı madalyaların acısını, yetiştirip Türk güreşine armağan ettiği Hamit Kaplan, Mahmut Atalay gibi değerli sporcularla başarıyla telafi etmiştir. Tüm yaşamını Türkiye Güreş sporuna adayan bu spor adamımız 79 yaşına varmış olmasına rağmen köy çocuklarını yetiştirmekle uğraşırken 12 Ocak 1989 tarihinde geçirdiği ani bir rahatsızlık sonucu hayata gözlerini yummuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder