23 Şubat 2012 Perşembe

Küçük Kilise, Yalvaç, Isparta

Isparta Yalvaç ilçesi Psidia Antiokheia antik kentinin merkezinde, sütunlu caddenin 35 m. batısında bulunan Küçük Kilise Latin haçı şeklinde bir plana sahiptir. Bu kilisenin ismi ve ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir bilgiye rastlanmamakla beraber, burada yapılan kazılarda ele geçen bir mühürde Neon, Nikon ve Heliodoros isimli üç Martyri’nin isminin yazılı olduğu görülmüştür. Ayrıca Antiokheia (Yalvaç)’da görev yapan ilk papazın Basus olduğu da mühürün diğer yüzünde yazılıdır.

Mimari yönden ve plan olarak bu kilisenin V.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

Kilise doğu-batı uzantısında olup, ortasında geniş bir nef, iki yanında da birer nef ile dar bir narteksten meydana gelmiştir. Kilise dıştan 43.00x25.50 m. ölçüsünde olup, ibadet mekanının oldukça geniş tutulduğunu göstermektedir. Orta nefin doğu ucunda apsid yer almaktadır. Narteks yan duvarlarının iki tarafa uzatılması sonucu meydana getirilmiş 6.50x23.50 m. ölçüsünde, ince uzun dikdörtgen plandadır.

Kilisenin yarım yuvarlak olan apsidinin iki yanında temel kalıntıları ile karşılaşılmıştır. Bu kalıntılardan apsidin iki yanında Pasthophorion odaları olduğu anlaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder