23 Şubat 2012 Perşembe

St. Paul Kilisesi, Yalvaç, Isparta

 St. Paul Kilisesi, Yalvaç, Isparta
Isparta Yalvaç ilçesi Psidia Antiokheia antik kentinde bulunan St.Paul Kilisesi Hıristiyanlığın başlangıcında yapılmıştır. Kentin ilk ve en büyük kilisesi olup, şehir surlarına bitişik Roma dönemi hamamının güneyinde, ona yaklaşık 200 m. uzaklıktadır.

Kilise bazilika planında, 70.00x26.00 m. ölçüsünde dikdörtgen planlıdır. Doğu yönündeki apsidi yarım daire şeklinde olup, dışarıya taşkındır. İç mekan on üç sütunla üç nefe ayrılmıştır. Bunlardan orta nef daha geniş, iki yandaki nefler de daha küçüktür. Orta nef 43.10x11.90 m. ölçüsünde; yan nefler ise 43.00x4.93 m. ölçüsündedir. Kilisenin batısında enine dikdörtgen biçimde uzanan ve önünde altı sütunun bulunduğu bir narteks yer almaktadır. Bu narteksin uzunluğu 8.90, eni ise 21.00x76.00 m. dir.

Kilisenin içerisi çok renkli ve değişik desenli taban mozaikleri ile kaplanmıştır. Burada kullanılan beş rengin yanı sıra çeşitli desenler, geometrik ve bitkisel motifler kullanılmıştır. Mozaikli ana mekanın bulunduğu yerde dört adet Grekçe kitabe bulunmaktadır. Bu kitabelerde kiliseyi yaptıranın, görevli papazların ve buraya adak yapanların isimleri yazılıdır. Bu kitabelerin birinde ismi geçen Optimus, Ortodoks liderlerinden biri olup; MS.375-381 yılları arasında Antiokheia'da piskoposluk yapmıştır.

MS.46 yılında St. Paul bu kilisenin altında bulunan sinagogda Barnabas ile birlikte Hıristiyanlığı yaymak üzere ilk vaazını vermiştir. Bundan ötürü de kilise St.Paul’e adanmıştır. Bu kilisenin en büyük özelliği de Anadolu’da sinagog üzerine yapılmış ilk kilise olması ve ayrıca Aziz Paul’un Hıristiyan dinini yaymak amacı ile vaaz verdiği ilk yer oluşudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder