30 Haziran 2011 Perşembe

Saint Polycarp Kilisesi, İzmir

Saint Polycarp Kilisesi, İzmir
St. Polycarp Kilisesi M.S. 155 yılında inancından dolayı Romalılar tarafından bugünkü Kadifekale yakınında bulunan stadyumda 86 yaşında şehit edilen St. Polycarp adına yapılmış olup, İzmir'in en eski kilisesidir. Yapımı 1625 yılına kadar uzanmaktadır. Osmanlı imparatoru Sultan Süleyman'ın izni ile inşa edilmiştir.

Roma döneminde  İzmir’in Hıristiyanlığın gelişiminde oynadığı bilinmektedir. İncil'de adı geçen yedi kiliseden biri İzmir'de Necati Bey Bulvarındaki St.Policarp kilisesidir. 

‘Azize Anna ve Çocuk Meryem’adlı fresk
İzmir'in ilk Başpsikoposu St. Polycarp havari ve İncil yazarı St. John'ın ilk müritlerinden biridir. Bölgede Hristiyanlığın yayılması St. Polycarp'ın çabalarıyla gerçekleşmiştir. 23 Şubat 155 yılında inancından dolayı Romalılar tarafından bugünkü Kadifekale yakınında bulunan stadyumda 86 yaşında şehit edilen St. Polycarp adına Osmanlı İmparatoru Sultan Süleyman'ın izni ile Fransa Kralı XIII. Louis’in yardımıyla ile 1625 yılında inşa edilmiştir.  Kilise yapıldığı zaman Fransız Kapusin rahiplerine verilmiştir. 

‘St. Polycarpe’ın Öldürülüşü’ adlı fresk
Kilise kesme taş ve tuğladan bazilika planında yapılmış olup, üç neflidir. Apsid kısmı üç bölümlü olarak dışarıya taşkındır. Kilisenin üzeri kırma çatı ile örtülmüş önüne kesme taştan çan kulesi eklenmiştir.

Kilise ve sonradan binaya eklenmiş olan manastır, 1688 yılında bir deprem geçirmiş ve sonra da yanmıştır. 1690 ve 1691 yıllarında Kilise ve müştemilatı yeniden inşa edilir. 1742 yılında çıkan şiddetli bir yangında ne kiliseye ne de Fransız mahallesine bir zarar gelmez. Böylesine bir yangından kurtulmuş olmak St. Polycarp'ın mucizesine dayandırılır. 1763'te bir başka yangın daha çıkar. Manastır harap olur, kilisede önemli zararlar meydana gelir. 


St. Polycarp Kilisesi, İzmir
1854 ve 1929 yılları arasında  İzmir’de yaşayan Mimar Raymond Charles Pere İzmir St. Polycarpe Kilisesi’nin restorasyonunu üstlenmiş ve bu kilise içinde yer alan freskleri yapmıştır. Bu freskler incelendiğindeyse ilginç bir olayla karşılaşılır: Pere, kendisini ve ailesini, bu fresklerin içine dahil etmiştir. Orta nefin tavanını örten tonozda yer alan, 1895 tarihli ‘St. Polycarpe’ın Şehit Edilişi’ adlı freskte, İzmir’in bu ünlü koruyucu azizinin, Kadifekale’deki Antik Stadyum’da, Romalılar tarafından öldürülmesini resmederken, kendini elleri bağlı ve çaresizlik içinde olan biteni izler şekilde resmetmiştir. Yine kuzey nefinin yan duvarında yer alan ‘Azize Anna ve Çocuk Meryem’ sahnesinde, kızı Marie Pere’yi çocuk Meryem olarak göstermiştir. 
Kilisenin tavan Süslemeleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder