24 Eylül 2011 Cumartesi

Topkapı Sarayındaki Saray Hazinesi

Padişahlar; çok büyük tarihi, maddi ve manevi değere sahip olmalarının yanı sıra, her biri birer sanat eseri niteliğinde olan hazine eşyasını törenlerle seyrederler ve ecdat yadigârı olan bu hazineyi daha da zenginleştirmeye özen gösterirlerdi. 

Hazine eşyaları sandık ve dolaplarda muhafaza edilir, bu sandıklar ve dolaplar ancak padişahlar hazineyi ziyaret ettiklerinde açılırdı. Sultan Abdülmecid (1839-1861) döneminde bu usul bozularak hazine eşyalarından bir kısmı teşhire konulmuştur. Sultan Abdülaziz (1861-1876) ve II. Abdülhamid (1876-1909) zamanlarında da hazine eşyalarının teşhir edilmesine devam etmiştir.

İşte, Osmanlı Padişahlarına ait değerli eşya ve paranın saklandığı Enderun Hazinesi (Hazine-i Hümâyun) bölümünde bugün söz konusu hazine eşyaları sergilenmektedir. Topkapı Sarayı 1924'de müze olduktan sonra hazine eşyası sınıflandırılmış ve bu sınıflandırma doğrultusunda Müze birimleri oluşturulmuştur.
Saray hazinesinin büyük bir bölümünü, elçi kabullerinde, sultanların evlenme merasimlerinde, doğumlarda ve şehzadelerin sünnet düğünlerinde padişahlara takdim edilen hediyeler oluşturur. Hazinede bulunan bu hediyelerden bazıları dünyanın dört bucağından getirilmiş olan hediyelerken, bazıları yerli sanatkârların padişahlara sunmuş oldukları ve karşılığında onlardan ihsan ve destek görmelerini, yeni siparişler almalarını sağlamış olan eserleridir.
Öte yandan padişahlar da zaman zaman yabancı ülke hâkimlerine hediyeler göndermişlerdir. Ancak bu hediyelerden bazıları çeşitli nedenlerle yerlerine ulaşamamış ve Saray hazinesine geri dönmüştür.
I. Mahmud tarafından Nadir Şah'a gönderilen zümrütlü hançer ile zümrüt ve elmaslarla süslü ok ve yay torbaları, Saray’a geri dönen bu hediyeleri teşkil eder.


 İSTANBUL SAYFASINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder