29 Kasım 2011 Salı

Hemdet İsrael Sinagogu, İstanbul

Haydarpaşa, Yeldeğirmeni, İzzettin Sokaktadır. Beylerbeyi sırtlarndaki Dağhamam Sinagog’unun yanmasıyla bölgedeki Museviler yeni bir bina arayışına başladılar. II.Abdülhamid’in 14 Ocak 1896 ’daki fermanıyla Sinagog yapımına izin alındı, arsa bulundu ve kısa sürede inşaat bitirildi.

Sade bir mimariye sahip olan binaya giriş iki yandan mermer korkuluklu ve mermer basamaklı merdivenlerledir. İki katlı cephe pencereleri alt katta dikdörtgen,üst katta ise ikizli yuvarlak kemerlidir. Üçgen bir alınlık da cephe görünümünü tamamlar. Bu çatının altında geleneksel Sinagog mimarisinde kullanılan dışarıdan görülmeyen,üstü çatı ile kaplı kubbe vardır. 2000 altın liraya mal olan inşaatın büyük bir kısmı bağışlarla temin edilmiştir. 3 Eylül 1899’da "Roş Aşena" bayramı ile hizmete giren Sinagog’un adı "İsrailoğullarının Şefkati" anlamındadır.
Yıldız Sarayı’nın mücevhercisi ve Hahambaşılık Meclisi üyelerinden Aron de Leon’un oğlu Jak tarafından sinagoga 100 altın lira değerindeki halen asılı bulunan kristal avize hediye edilmiştir. Ehal’in mermer merdivenlerini İsak Roza yaptırmıştır. Sinagog’un ilk Hahamı Menahem Farhi’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder