29 Kasım 2011 Salı

Kal de Los Frankos (İtalyan Sinagogu), İstanbul

Kuledibi'nde Şahsuvar Sokaktadır. 1862'de İtalyan Musevi Cemaati ilk olarak Karaköy Zülfaris sokaktaki bir bina satın alarak burasını Sinagog olarak kullanmaya başladılar. Bu binanın yıkılması üzerine bu sefer Bitpazarında bir binayı kiraladılar. Burası küçük ve cemaata uzak olduğu kısa bir müddet sonra boşaltıldı ve Küçük Hendek Sokakta bir bina kiralandı. Cemaat kendi yerleri olan bir yere yerleşmek istediğinden Yönetim Kurulu Şahsuvar Sokakta bir arsa satın aldılar ve gerekli izinler büyük zorluklarla alındıktan sonra inşaata başlandı ve 1886'da Sinagog ibadete açıldı.
İtalyan Sinagogunda Cumartesi günleri Meftirim Korosu uzun yıllar konserler verdi ve burası adeta bir konservatuara dönüştü. Cuma akşamları verilen vaaz ve konferanslar için de İstanbul Musevilerinin uzun yıllar kültür ve irfan ocağı oldu. Birçok hatip İtalyan Sinagogunda ahlak ve din konularında konferanslar vererek burasını bir felsefe ocağı haline de getirdiler.

İtalyan Sinagogunun iç ve dış mimarisi eklektiktir. İçteki geniş pencereler klasik sinagog formuna uymaz. Ayrıca Ehal’in bulunduğu yerde mermerden iki sağır sütuna oturan yuvarlak kemer ve üstündeki sivri sağır kemeri ve içteki süslemeleri ile Osmanlı etkisini gösterir. Ehal’in tam üzerinde vitraylı bir gül pencere bulunmaktadır. Oturma sıraları Ehal’in iki yanına teker sıra olarak yerleştirilmiştir. Kadınlar mahfelini taşıyan balkonu korint başlıklı sütunlar taşımaktadır. 1980'de onarılan Sinagog halen cemaate hizmet vermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder