6 Mayıs 2022 Cuma

Aya (Azize) Tekla Yeraltı Kilisesi, Silifke, Mersin

Aya (Azize) Tekla Yeraltı Kilisesi, Silifke, Mersin
Aya (Azize) Tekla Kilisesi, Mersin'in Silifke İlçesi'nde, Silifke-Taşucu yolunun 4.kilometresinden sağa döndükten 1 km sonra Meryemlik Mevki'inde bulunmaktadır.
Meryemlik, Hıristiyanlığın en eski ve en mühim merkezlerinden biridir.
Meryemlik'in tarihi Azize Tekla'nın buraya gelişi ile başlar.Hz.İsa Peygamber'in havarilerinden St.Paul'ün vaazlarından etkilenen 17 yaşındaki Tekla kendini Hıristiyanlık dinine adar. 
St.Paul'ün bu kıymetli talebesi, Konya ve Yalvaç'ta Hıristiyanlığı yaymak için propaganda yaparken Bizanslı paganların baskılarına maruz kalıp, öldürüleceğini öğrenince kaçıp Seleukia'ya gelir ve sonradan kiliseye çevrilen bir mağara da saklanır. 
Sığındığı mağaradan yöredeki insanlara çok tanrılı dine karşı Hıristiyanlık inancını yayarken harikulade haller göstererek hastaları da iyileştirir. 
Yine öldürüleceği bir esnada bu mağarada kaybolduğuna inanılır.
Aya Tekla'nın içinde yaşadığı mağara onun kayboluşundan sonra Hıristiyanlarca mukaddes sayılmış; ta ki bu din M.S. 313 yılında serbest bırakılıncaya kadar gizli bir ibadet mekanı olarak kullanılmıştır.
Bu mağara daha sonra IV.asırda kiliseye dönüştürülmüştür. 
Hıristiyanlığın resmen kabulünden sonraki devirlerde birçok eser ile bezenen Meryemlik'te Mağara Kilisesinden başka, bu mağaranın üzerinde bugün sadece apsisinin bir bölümü ayakta kalan Azize Tekla Kilisesi; imparator Zenon tarafından Aya Tekla'ya ithafen yaptırılan kilise ile Kuzey Kilise; hamam, birçok sarnıç, mezarlıklar ve şehir suru kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder