30 Temmuz 2011 Cumartesi

Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Taksim, İstanbul

 Hovhan Vosgeperan Kilisesi, Taksim, İstanbul
Taksim'de Fransız Kültür Sarayı'nın arkasında Zambak Sokaktadır. Bugünkü Kilisenin olduğu yerde Katolik Ermeni cemaati 1832'de fakir çocuklar için bir okul, düşkünler evi ve küçük bir hastahane ile burada yaşayanların dini ihtiyaçları için ahşap küçük bir kilise inşa ettirmişti. Zamanla iytiyacın artması üzerine yanındaki birkaç ev daha satın alınarak tesis genişletilmiştir.
 Hovhan Vosgeperan Kilisesinin İçi,Taksim, İstanbul
Beyoğlu yangınında tesislerin kullanılamayacak duruma gelmesi üzerine Katolik Ermeni Cemaati daha büyük bir kilise yapımı için devletten gerekli izinleri aldıktan sonra Garabet Tülbentçiyan'ın hazırladığı projeyi Agop Köçeoğlu, Hagop ve Bogos Göçeyan'ların maddi katkılarıyla uygulamaya geçmiş, 7 Nisan 1860'da başlayan kilise yapımı 2 Şubat 1863'de bitirilerek ibadete açılmıştır.
 Hovhan Vosgeperan Kilisesinin Avlusunun Girişi, Taksim, İstanbul
Eklektik tarzda inşa edilmiş olan bu kilisenin oldukça hantal bir dış görünümü vardır. Sekizgen merkezi planlı orta mekanın üzerini dört fil payenin taşıdığı yine sekizgen yüksek kasnaklı bir kubbe örtmektedir. Beyaz mermerden yapılmış ana sunakta kilisesin atandığı Aziz Hovhan Vosgepenan'ın ( St. Jean Chrysostomos) Bizans dini elbiseleri içinde bir portresi yer almaktadır.
Diğer dört küçük sunak ise Surp Krikor Lusoveriç, St.Antoine, Papa St.Sylvestre ve İsa'nın Çarmıha gerilmesine atanmıştır. Buradaki resimler tamamen İtalyan resim ekolünü yansıtmaktadır. Güneydeki sunağın yanında altın yaldızla bezenmiş ahşap bir ambon bulunmaktadır. Narteksin yan kanatlarının üzerindeki galeri koroya ayrılmıştır.

 Kilisenin Kubbesi



İSTANBUL'DAKİ DİĞER KİLİSELER İÇİN TIKLAYIN








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder