29 Temmuz 2011 Cuma

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Kayseri

Kilise ile ilgili 08 Kasım 2009 tarihli haber:

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde restorasyon sonrası kutsama ayini yapıldı

Orta Anadolu'daki tek açık Ermeni ibadethanesi olan Kayseri'deki tarihi Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nde bir yılda tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından pazar (badarak) ayini yapıldı.

Ermeniler tarafından Anadolu'da kurulan ilk ibadethane olarak da bilinen kilisedeki ayini ''Sofra Ayini'ni Paşpapaz Muron Ayvazyan yönetti.
Beyoğlu Ermeni Kilisesi Korosu'nun ilahi okuduğu ayinde İznik konsülü de okundu.
Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamada, kilisenin Anadolu'da halen işler halde olan iki Ermeni kilisesinden biri olduğu belirtildi. (Diğeri Antakya Vakıflı köyünde)
Cemaatin çok az sayıda kalması nedeniyle daimi papazın bulunmadığı belirtilen açıklamada, kilisenin vakıf tarafından, hiçbir harici katkı almadan 1 yılda, aslına uygun olarak restore edildiği ifade edildi.

Yenileme çalışmaları çerçevesinde Caferbey Mahallesi'nde bulunan kilisenin çatı kısmında, bazı bitkilerin çıkmasına neden olan derzler değiştirilerek su sızdırmaz hale getirildi.


Ermeniler için Anadolu'nun ilk kilisesi kabul edilen Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi duvarlarındaki freskler restorasyon çalışmasını gerçekleştiren Mimar Erhan Tanyıldız ve ekibi bazıları değiştirilirken bazıları onarıldı.

Kilisenin horon bölümünde bulunan altın varak işlemeli oymalar da elden geçirildi. 1191'de inşa edilen kilise yaklaşık bir yıllık bir çalışma sonrası yeniden ibadete hazır hale getirildi.

Restorasyon çalışması Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nden emekli öğretim üyesi Kayseri doğumlu Arsen Arşık, kilise yönetmeliğine göre her yeni ibadethanenin takdis töreniyle kutsandığını belirterek, "Surp Krikör Lusavoriç Kilisesi'nin bu gün ibadete açılışı şöyledir. Ermeni kilise yönetmenliğine göre, tadilat yapılan, yeni açılan kilise vaftiz edilir. Bu çerçevede vaftizde, vaftiz yağı olarak bilinen Miron yağı ile, kilise kapısı, ana ve yan mihrap ile vaftiz odası takdis edilir. Bu normal bir Pazar ayinidir. Pazar ayininde sofra duası yapılır. Bu kiliseye yılda üç kez geliyoruz. Özel bir gün olduğu için bugün daha kalabalık bir kitle burada." dedi.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİ PROTOKOLÜ OLUMLU

Türkiye Ermenilerinin, 11 Ekim'de imzalanan Türkiye-Ermenistan arasındaki diplomatik ilişki protokolün imzalanmasından yaklaşık bir ay sonra, restorasyonu tamamlanan Kayseri Surp Krikor Lusavoric Kilisesi'nin takdis töreninde buluşması da dikkat çekti.

İki ülke arasında yaşanan yakınlaşma buradaki takdis törenine de yansıdı. Kilisenin vaftiz töreninde son yılların en kalabalık kitlesi oluştu. Törende açıklamalarda bulunan Ermeni cemaati mensupları Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan diplomatik ilişki protokolünün olumlu gelişmelere gebe olduğunu söyledi.

Emekli öğretim üyesi Arsen Arşık, iki ülke insanları arasında Malazgirt savaşından bu yana yakın ilişkiler bulunduğuna dikkat çekerek, "Türkiye-Ermenistan arasındaki diplomatik ilişki protokolü, iki ülke arasında sıradan ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir antlaşmadır. Yalnız ben üzülüyorum. Bu dostluk ilişkisi sanki yeni başlamış gibi bir hava oluşturuluyor. Türkler ve Ermeniler 1071'den beri yan yana yaşamışlardır, dostça hayat sürmüşlerdir. Hiçbir zaman da bu dostluğu zedelememişlerdir. Arada yaşanan bazı olaylar üzücüdür. Her iki ulus da bunun yanlış olduğunu ifade etmekte korkuyor. Türkiye-Ermenistan ilişkilerini bu protokole bağlamak yanlıştır. Öyle yaparsak tarihi bilmiyoruz demektir. Akıllı ve mantıklı açıklamalar yaparsak herkes daha iyi anlaşır. Dostluklar gelişir. Kalıcı bir barış sağlanır. Umudumuz hep bu yöndedir." diye konuştu.

Maral Maranyan ise Türkiye ile Ermenistan halklarının geçmişi bırakıp geleceğe birlikte yürümesi gerektiğini ifade ederek, "Sonuçta hepimiz kardeşiz ve kardeşçe yaşamalıyız. Aynı topraklarda doğduk büyüdük. Ermenilerde bu topraklarda yüzyıllardır yaşıyor. Ermenistan'daki köylülerle de görüştük. Onlarda sınır kapısının açılmasını çok olumlu buluyor. İnsanlar arkasına bakarak yürüdüklerinde önlerindeki taşları göremezler. Artık biz iki ülke insanları olarak ileriye bakmalıyız." şeklinde konuştu.

Ayine katılanlara daha sonra kutsal sayılan birer lokma yufka ekmeği dağıtıldı.


İSTANBUL'DAKİ DİĞER KİLİSELER İÇİN TIKLAYIN

·         Rum Ortodoks Kiliseleri 

·         Ermeni Kiliseleri 

Katolik Kiliseleri

Anglikan Kiliseleri 

  • İngiliz Konsolosluğu Anglikan Şapeli, Galatasaray
  • Kırım Kilisesi Anglikan, Beyoğlu 
  • Kırım Kilisesi, Galip Dede Caddesi
  • Pera Diriliş Kilisesi- Aynalıçeşme Beyoğlu
  • All Saints Anglikan-Presbiteryen, Moda

Protestan Kiliseleri 

  • Alman Protestan Kilisesi, Tarlabaşı, Beyoğlu
  • Hollanda Konsolosluğu Hollanda Şapeli, Beyoğlu
  • İsveç Luteran, Tünel
  • İstanbul Nehir Pentikostal Kilisesi, Harbiye
  • İstanbul Altıntepe Protestan Kilisesi, Altıntepe

Diğer Kiliseler 




·  ÇARŞILAR
·  ÇEŞMELER
·  HAMAMLAR
·  HANLAR
·  KALELER
·  KÖPRÜLER
·  KÖŞKLER
·  KULELER
·  KÜMBETLER
·  MAĞARALAR
·  MEDRESELER
·  MÜZELER
·  TÜRBELER

·  Gilaboru
·  Keşlik 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder