27 Temmuz 2010 Salı

Ahmet Gazi Ayhan



5 mart 1921 yilinda Kayseri’nin Endürlük köyünde dogmustur. Babasi Mehmet öldügünde henüz 3 yasinda olan Ayhan, annesi Hanimin’in köyü Akçakaya’da büyümüs ve ilkokul tahsilini Zencidere’de yapmistir. Bu okulda kilise orgunu kendi kendine çalmayi ögrenerek orgtan çikan ulvi sesten son derece haz duymus ve bu durum onun ilk defa müzikle de tanismasi olmustur.
Ailenin tek çocugu olan Ayhan, ilkokulda iken hem okumus hem de üvey babasinin bakkalinda çalismistir. hayatinin en acimasiz ve zor yillarini çocukluk yillarinda yasayan Ayhan, 9-10 yaslarindayken, komsulari olan Haci Ömer Sabanci emmisinin onu da diger büyükleri gibi çalismaya Adana’ya göndermesiyle devam eder. Çirçir fabrikasinda balya basarken, balyadan arasinda sikisir onu kimse fark edemez, kendine yol açarak balyadan kurtulmayi basaran Ayhan o telasla ve korkuyla solugu Kayseri de alir. Firin çirakliginda, saat tamirciliginde ve daha birçok isler dede çalismis olan sanatçinin asil mesleginin marangozluk olmasi kendi sazini kendisinin yapmasina da olanak saglamistir. Makine aksaminda da anlayan sanatçinin dikis dikmeye kadar her türlü is elinden gelirmis II. cihan harbi dolayisiyla Kahramanmaras ve Konya’da 4 sene askerlik yapan Ayhan bu sebepten dolayi Konya tavrinin tüm türkülerini asillari kadar güzel söyler ve yorumlamistir. Askerlik dönüsü demiryollari marangoz atölyesi’nde çalismistir.

Çok küçük yasta tahta kasigi at kili baglayarak saz çalmaya baslamis ve saz çalmayi ona ögreten hiç kimse olmamistir bu büyük kabiliyeti babasin dan almis olan sanatçinin annesi ise köyün mevlüt okuyucularindanmis. Kayseri türkülerini çok küçük yasta ananesinden ögrenmis ilk sazini amcasi hediye etmis babasi çok güzel saz çalarmis onsuzda saz çalip, zeybek oynayan babasinin yetenegini alan Ayhan “bunu yapamadin ama ben dek ekimle saz çaliyorum” dermis.
Ince sesleri zenginlestirmek için sazlarin gögsüne dogru perde koyarak sazin daha çok ses vermesini saglayan Ahmet Gazi Ayhan müzik kabiliyetini yüksek bir saz virtüözüymüs. Ayni zamanda sair olan sanatçi saatlerce saz sairiyle karsilikli atisirmis hazir cevap nüktedan bir yapisi olan Ayhan irticalari hicivli siirler ve besteler yapmistir. 1944 yilinda Ankara radyosunun açmis oldugu stajyer sanatçi imtihanina arkadaslarinin “bu sinavi sen kazanamazsin” iddiasiyla girmeye karar vermistir 1950 senesinde serbest çalismak için Ankara radyosu’ndan ayrilmis ve 1954 yilinda da geri dönmüstür.
Türk Halk Müzigi’nde pek çok derlemeler yapmistir. Kayseri’ye, Akçakoca’ya, bahçesine, Erciyes Dagina ve avciliga tutkun olan Ahmet Gazi Ayhan her zaman oranin özlemlerini ve hasretini çekmistir. Unutmadigi pek çok anilarini köy sohbetlerine mahsus havasiyla anlatir ve dinleyicileri kendine hayran birakmis.
9 Subat 1987 yilinda hayata gözlerini yuman Ahmet Gazi Ayhan Zincirli kuyu mezarligina defnedilmistir.




·  ÇARŞILAR
·  ÇEŞMELER
·  HAMAMLAR
·  HANLAR
·  KALELER
·  KÖPRÜLER
·  KÖŞKLER
·  KULELER
·  KÜMBETLER
·  MAĞARALAR
·  MEDRESELER
·  MÜZELER
·  TÜRBELER
·  Gilaboru
·  Keşlik 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder