17 Ağustos 2011 Çarşamba

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Beyoğlu, İstanbul

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Etnoğrafik Eserler Bölümünden bir Bölüm

İstanbul ili Beyoğlu ilçesi, Karaköy Meydanı Perçemli Sokak’ta bulunan 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Zülfaris Sinagogu içerisinde 25 Kasım 2001’de açılmıştır.

Zülfariz Sinagogu 1671 yılında yapılmış, günümüze gelen yapı eski temeller üzerine büyük olasılıkla XIX. yüzyılın başında yeniden yapılmıştır. 1882 yılında sinagogun etrafındaki Ehal çerçevesi Samuel Malki tarafından yaptırılmıştır. Kamondo ailesi tarafından 1890 yılında sinagog onarılmıştır. Bunun ardından 1968, 1979 yılında yeni bir onarım daha geçirmiştir.
Son olarak Kamhi ailesinin maddi ve Jak Kamhi'nin değerli katkıları, Naim Güleryüz’ün tasarımı ile 500. Yıl Vakfı Kutlama Programı çerçevesinde müze olarak düzenlenmiştir.

Türk Yahudilerinin kültür mirasıyla ilgili verileri korumak, derlemek, sergilemek ve yorumlamak için açılan müze üç bölümden oluşmaktadır. Ana sergi salonunda Türk Yahudilerinin Müslüman geniş toplumla beraberlik ve iletişimi, etkileşimi, ülkenin sosyal ve toplumsal yaşamına katılımları, obje, belge ve fotoğraflarla anlatılmıştır.

Sinagogun galeri bölümünde geçmiş dönemlere ait Yahudilerle ilgili insan manzaraları bulunmaktadır. Etnografya bölümünde ise; doğum, sünnet, çeyiz, düğün gibi günlük yaşamdaki çeşitli sahneler, Türk Yahudilerinin gelenek ve göreneklerini yansıtmaktadır.

Müzede İspanya’yı terk etmek zorunda kalan ve Sultan II. Beyazıt’ın çağrısı üzerine Osmanlı topraklarına gelen Seferad Musevilerinin yaşam öykülerine yer verilmiştir. Tarih boyunca Türklerle iç içe yaşayan, 700 yıllık beraberliğin öyküsü, hoşgörüsü müzede görülmektedir.

Karaköy Meydanı, Perçemli Sokak Beyoğlu
Tel : (0212) 292 63 33 – 44
Faks : (0212) 244 44 74








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder