17 Ağustos 2011 Çarşamba

Özel Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, Beyoğlu, İstanbul

İstanbul ili Beyoğlu ilçesi İstiklâl Caddesi’nde, Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde bulunan bu müze Kazım Taşkent’in 1953 yılında başlayan girişimi ile toplanan koleksiyonlardan oluşmuştur. Öncelikle İslâm öncesi ve sonrasına ait sikkelerin bir araya getirilmesi ile başlayan koleksiyonlar, bağışlar ve satın alma yolu ile daha da zenginleşmiştir. Kısa süre sonra bunlara arkeoloji, İslâm sanatı ile ilgili objeler, resimler ve etnografik malzemeler de eklenmiştir. Başlangıçta 1971 yılında sergi biçiminde başlayan çalışmalar müzeye dönüştürülmüştür.

Yapı Kredi Kültür Merkezi, kültürel alanda müze, kütüphane ve sanat galerisi olarak hizmet vermek üzere 29 Ağustos 1992 yılında açılmıştır.

Müzede MÖ VI. yüzyıldan başlayan ve günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıklara ait 55.000 parçadan oluşan sikke koleksiyonu bulunmaktadır. Koleksiyon daha çok Emevi, Abbasi, Memluklu, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı sikkelerinden meydana gelmiştir. Bunların arasında Halife Abdülmelik tarafından 696 yılında bastırılan Emevi sikkesi günümüze gelen iki örnekten yalnızca biridir. Bunun yanı sıra Yunan, Roma ve Bizans sikkeleri de koleksiyonu tamamlamaktadır.

İslâm ve Osmanlı sanatı ile ilgili çeşitli çini, maden ve yazma eserler de müzede ayrı bir koleksiyon halinde sergilenmektedir. Bunların arasında çeşitli çiniler, tombak tepsiler, sahanlar, şamdanlar, buhurdanlıklardan meydana gelen madeni eserler bulunmaktadır.

Müzenin etnoğrafik eserler bölümünde XVIII. ve XIX. yüzyıllara tarihlenen Türk işleme sanatını yansıtan 500 parçadan oluşan bir koleksiyon bulunmaktadır. Türk kumaşları, Yörük kilim ve heybeleri, çorap ve kolonlar, iğne oyaları, tığ işi keseler, peşkirler, ayna örtüleri, yorgan yüzleri, bohçalar, makramalar, kavuk örtüleri, yastık yüzleri, yağlıklar, uçkurlar, berber önlükleri, havlular, çevreler etnoğrafik bölümün önemli eserleri arasındadır. Bunların yanı sıra saatler, tespihler, çeşitli nişan ve madalyalar, servis takımları, şekerlik takımları ve tatlı takımları da bulunmaktadır. Ayrıca halı ve kilim örneklerine de müzede yer verilmiştir.

Ürdün Kralı tarafından Atatürk’e hediye edilmiş müzikli sigara kutusu, Atatürk’ün imzası bulunan Türkçe Kuran, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım’a, Falih Rıfkı Atay’a yazdığı mektuplar, Atatürk’ün cep saati Atatürk ile ilgili bölümünde sergilenmektedir. Ayrıca müzede Türk temaşa sanatını oluşturan Karagöz figürleri de bulunmaktadır. Ragıp Tuğtekin tarafından tamamlanmış olan bu figürlerde Karagöz yapım tekniği, oyunları anlatan iki yazma da müzenin önemli eserleri arasında yer almaktadır.

İstiklâl Caddesi No:285 Beyoğlu
Tel : (0212) 245 20 41- 293 37 10
Faks : (0212) 293 07 23








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder