17 Ağustos 2011 Çarşamba

İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy, İstanbul

 İstanbul Oyuncak Müzesi, Kadıköy, İstanbul
İstanbul ili Kadıköy ilçesinde, Göztepe semtinde bulunan müze, şair-yazar Sunay Akın tarafından ailesine ait köşkte kurulmuş, 23 Nisan 2005 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzenin tasarımını Ayhan Doğan yapmıştır. Müze 500 m2’lik bir alanda kurulmuş olup, 4000 adet oyuncak sergilenmiştir. Oyuncakların sergilendiği her oda birer tiyatro sahnesi görünümünde teşhir edilmiştir.


Müzede sergilenen oyuncaklar Sunay Akın tarafından yurt içi ve dışından toplanmıştır. Müzedeki en eski oyuncak 1817 yılına ait Fransa’da yapılmış oyuncak bir kemandır. Ayrıca Amerika’da 1820 yılında yapılmış bebek ile 1860 yılına ait misketler, Almanya’da yapılan yaklaşık yüz yıl öncesine ait teneke oyuncaklar ile porselen bebekler müzenin oyuncak örneklerindendir.

Müzenin giriş katında Kızılderililerin günlük hayatlarını yansıtan figürlerin yer aldığı “Vahşi Batı” bölümünde George Washington'dan Nixon'a kadar A.B.D başkanlarının oyuncakları sergilenmiştir. Kızılderililerin köyleri, kovboy kasabaları, Amerika Kuzey-Güney Savaşları’nda mavi ceketliler, kaleler burada görülmektedir. Ayrıca Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yapılmış oyuncaklar, bez bebekler, tel arabalar, İstanbul’da üretilmiş teneke oyuncak kalıpları, Eyüp oyuncakları ile Sultan II. Abdülhamit dönemine ait gölge oyunlarının kahramanları onları tamamlamaktadır.

Müzenin birinci katında batan Titanik’te ölen yolcuların anısına 1912’de yapılan siyah renkli oyuncak ayı, oyuncak gemiler ve uçaklar bulunmaktadır. Müzenin sirk odasında dönme dolaplar, palyaçolar, bebek arabaları, piyanolar, oyuncak okul, porselen bebekler, istasyonlar, tüneller ve raylar üzerindeki trenler, inekler bulunmaktadır.

Müzenin ikinci katında ise; oyuncak askerler, kurşun askerler, Noel Baba, Süpermen, Batman ve Cindirella gibi masal kahramanları ile uzay odası da bulunmaktadır. Müzedeki tahta oyuncaklar, şatolar, üç tekerlekli bisikletler de onları tamamlamaktadır.

Müzede 70 kişilik bir toplantı ve gösteri salonu bulunmakta olup, müzeye katkıları nedeni ile bu salona İyigün Özütürk’ün ismi verilmiştir. Ayrıca müzede bir de kafeterya ve oyuncakçı dükkânları bulunmaktadır.

İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe, İstanbul’da şair Sunay Akın tarafından 2005 yılında kurulan oyuncak müzesi. Müze, Türkiye’de türünün ilk ve tek örneğidir.
Sunay Akın’ın ailesine ait tarihi bir köşkte kurulan müzenin açılışı 23 Nisan 2005 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Müzede Sunay Akın tarafından dünyanın değişik yerlerinden toplanan 2000 kadar oyuncak sergilenmektedir. Sergilenen eserlerin en eskisi 1817 yılında Fransa’da yapılmış bir kemandır. 1820 yılında Amerika’da yapılmış bir bebek, yine aynı ülkeden 1860 yılına ait misketler, Almanya’da yapılan yüz yaşında teneke oyuncaklar ve porselen bebekler müzenin en eski eserleri arasındadır.

İstanbul Oyuncak Müzesi, 2009 yılının nisan ayında Milletlerarası Müzeler Konseyi ((International Council of Museums-İKOM) üyeliğine kabul edilirken, Avrupa müzelerinin Oscar’ı sayılan, Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne 2010 yılı için aday olmuştur.-+*9
63,0 /

Ömerpaşa Caddesi, Dr.Zeki Zeren Sokak No:17
Göztepe, Kadıköy-İstanbul
Tel : (0216) 359 45 50 – 51







·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder